اصول پرورش شترمرغ

 

شرایط ایجاد مزرعه شترمرغ در ایران

 

پرورش شترمرغ در سالهای اخیر در کشورهای مختلف توسعه فراوانی داشته است تولیدات منحصر به فرد شترمرغ شامل پوست ، گوشت و پر توجه جهانیان و سرمایه گذاران این بخش از سراسر جهان را به خود معطوف نموده است.در کشور ما نیز طی دو دهه گذشته علاقمندان زیادی را این پرنده جهت پرورش و نگهداری بسوی خویش فراخواند است. در ایران وجود مناطقی زیاد با شرایط آب و هوایی مساعد جهت پرورش شترمرغ ، نیروی انسانی ارزان و وجود اراضی وسیع را می توان از مزیتهای پرورش شترمرغ در ایران به حساب آورد.

از اهداف بلند مدت پرورش شتر مرغ می توان استفاده از گوشت شترمرغ به عنوان گوشت های رایج در سبد خانوار یا حداقل اضافه نمودن ان به سبد خانوار باشد.

 

روشهای پرورش

 

روش های پرورش شترمرغ به سه انجام می گیرد که شامل:

1- روش بسته یا متمرکز

2- روش نیمه باز

3- روش باز

می باشد.

 

بهترین گزینه ها برای پرورش تخم شتر مرغ شامل :

 

1- چرخه کامل( Full Cycle)

این حالت شکل معمول است. شما مولدهایی دارید که تخم می گذارند، انکوباسیون و جوجه کشی را انجام می دهید و سپس خودتان جوجه ها را تا رسیدن به سن کشتار پرورش می دهید. بهترین قسمت این روش این است که خودتان مسئول هر بخش هستید. اگر اشتباهی رخ دهد نمی توانید به جز خودتان کس دیگری را سرزنش کنید.

ممکن است محل جغرافیایی شما طوری باشد که هیچگونه تجهیزات انکوباسیونی در اطراف وجود نداشته باشد و شما مجبور باشید که این کار را خودتان انجام دهید. از طرف دیگر اگر مزرعه تان بزرگ است، ممکن است به افراد دیگری برای پرورش همه جوجه هایتان نیاز داشته باشید، زمین شما ممکن است محدود باشد یا ممکن است برای کاهش ریسک این کار را انجام دهید. بار مالی این نوع سرمایه گذاری وقتی همه مراحل را خودتان انجام دهید در بیشترین مقدار است. به طور کلی، با پیشرفت صنعت شترمرغ، کارها تخصصی تر شده و هر مزرعه دار تمایل دارد بر روی کاری که بهتر وارد است متمرکز شود.

2- پرورش مولدها

برخی از مزرعه داران، مولد پرورش داده و تخمهای آنها را می فروشند. این منبع درآمد آنها است.

3- تجهیزات جوجه کشی

ممکن است بخواهید فقط تجهیزات جوجه کشی داشته باشید. مزرعه دارانی هستند که برای جوجه کشی تخمهایشان به شما پول پرداخت می کنند. ممکن است تخم شترمرغ را خریداری کرده و به صورت جوجه یکروزه به فروش برسانید.

یک سیستم جوجه کشی خوب بسیار گران بوده و بنابراین به سرمایه گذاری هنگفتی نیاز دارد. قبل از تصمیم گیری برای راه اندازی تجهیزات جوجه کشی لازم است تقاضای موجود در منطقه یا تأمین تخم ها را مورد ارزیابی قرار دهید.

معمولا مزرعه داران برای قرار دادن تخم شترمرغ ها در ماشینتان مبلغ ثابتی را پرداخت کرده و برای هر جوجه ای که که تحویل می دهید نیز مبلغ بیشتری می پردازند. ثبت مشخصات تخم ها برای اینکه مالکان تخم ها جوجه های خود را تحویل بگیرند اهمیت فوق العاده ای دارد.

4- پروار بندی جوجه ها

کم هزینه ترین گزینه است. شما جوجه ها را در سن خاصی خریده و تا زمان کشتار پرورش می دهید. این گزینه به ویژه برای تازه کارها جالب است، مخصوصا اگر قرار داد خرید مجدد پرنده های کشتاری وجود داشته باشد، اما در این مواقع هوشیار باشید. در گذشته بسیاری از این برنامه های بیع متقابل به علت ناتوانی شخص پیشنهاد کننده چنین قرار دادهایی برای فروش محصول به قیمت مطلوب با شکست مواجه شده است. به عبارت دیگر به توافقات بیع متقابل عمل نشده و در برخی موارد پرنده ها روی دست مزرعه دار مانده و خود باید به بازار یابی آنها بپردازد.

5- گروه های منطقه ای

برخی طرفدار گروههای منطقه ای هستند چون مزرعه داران توسط یکدیگر حمایت می شوند. کار گروهی از هر لحاظ مفید است. مزرعه داران همگی دارای مولد بوده و همه تخم شترمرغشان را به یک فرد تحویل می دهند. هر مزرعه دار به طور چرخشی هر هفته تعدادی از جوجه ها را تحویل می گیرد. این بدین معنی است که مزرعه دار اول همه جوجه های هفته اول را تحویل می گیرد. مزرعه دار دوم همه جوجه ها را هفته دوم و ، سیستم کاملا تعاونی است به طوری که هیچ جوجه ای به حال خود رها نمی شود و مدیریت 5 جوجه به آسانی 20 جوجه است. مطلب دیگر اینکه همه کشاورزان از خوراک مشابهی استفاده می کنند که به تولید محصول یکنواخت کمک می کند. خرید عمده، قیمت مناسب تری را برای این مزرعه داران به همراه دارد.

 

مشخصات ظاهری شترمرغ:

 

مترمرغ ها دارای قامتی به ارتفاع 2 تا 2/5 متر هستند که بزرگترین پرنده جهان لقب داده شده و پرنده ای است که مانند شیر می غرد و مانند پلنگ می دود و شبیه قاطر لگد می پراند شترمرغ ها عمر طولانی دارند که اغلب به 60 - 50 سال می رد.

 

 

تغذیه شترمرغ :

 

رشد و افزایش وزن شترمرغ بسته به نوع تغیه و مدیریت آن دارد غذای مصرفی شترمرغ بستگی به وزن پرنده و میزان انرژی موجود در جیره دارد .

معمولا پرندگان تا زمانیکه از لحاظ انرژی نیاز شان رفع نگردد دست از خوردن نمی کشند و تغذیه درست باعث  رشد سریع از یک تا چهار ماهگی می گردد ، در تهیه جیره می بایستی فاکتورهایی را در نظر گرفت و انواع جیره بر اساس سن شترمرغ تعریف می گردد.

از جمله :

1- استفاده از سنگریزه در خوراک

2- ویتامین‌ها

3- خوراندن کود

4- آب آشامیدنی

 

تولید مثل شترمرغ:

 

یکی از مهمترین عوامل محدود کننده در گسترش صنعت پرورش شترمرغ میزان تولید مثل پایین آن در مقایسه با طیور است تولید مثل یک مشکل حاد در پرورش شترمرغ می باشد که بازده اتقصادی را محدود می کند و از این رو در توسعه جهانی آینده این حیوان جدید تاثیر می گذارد و موارد که در تولید مثل شتر مرغ مثبت واقع می شود:

1- تلقیح مصنوعی

2- افزایش تولید و انتخاب ژنتیکی

3- عوامل فصلی

4- مدیریت شترمرغ های مادر

5- تغذیه شترمرغ مادر

 

انواع بیماری های شترمرغ ها :

 

شترمرغ ها بیماری هایی از دیدگاه مراحل مختلف سنی می شود که این بیماری ها در کی از بخش های ذیل :

1- بیماری های بعد از تولد

2- بیماری های انگلی

3- بیماری های ویروسی

4- بیماری های باکتریایی

5- قارچ ها و مخمرها

6- بلعیدن جسم خارجی

می باشد

 

عوامل اقتصادی پرورش شترمرغ:

 

در سالهای اخیر توجه زیادی به پرورش شترمرغ شده است . نظر به انیکه عوامل اقتصادی یکی از ارکان هر حرفه ای را تشکیل می دهند. این حرفه نیز مستثنی نیوده و باید هزینه ها و در آمدها جهت برآورد اقتصادی ارزیابی شوند. همانند پرورش دامهای دیگر در این مورد نیز زمین یکی از محدودیت ها به حساب می آید. ولی در مقایسه با سایر دامها پرورش شتر مرغ به زمین کمتری نیاز دارد.

 

درآمدها:

 

1- فروش تخم شترمرغ

2- تخم های قابل جوجه کشی

3- پوسته های خالی تخم

4- فروش شترمرغ زنده

5- جوجه های یک روزه

6- جوجه های 3 ماهه

7- جوجه های 6 ماهه

8- شترمرغ های یک ساله

9- فروش محصولات شترمرغ:

گوشت ، پوست ، پر

 


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

GURT NOVEL سالی تولید سیلندر و مارپیچ پیکاسو هنر brucejrmo2ek Diary خبرگزاری جوان معرفی بهترین برندهای ایرانی مینو رایانه خودت را پيدا کن